Loading...
Loading...
Home / Λαπαροσκόπηση (ενδοσκοπική χειρουργική)

Οι περισσότερες γυναίκες θα αναπτύξουν κύστεις στις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. H πλειοψηφία αυτών θα είναι «φυσιολογικές» και κατά συνέπεια θα επιλυθούν αυθόρμητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες κύστεις που δεν θα εξαφανιστούν εάν δεν υποβληθούν σε θεραπεία (π.χ. ενδομητρίωμα, δερμοειδής κυστη κ.λπ.)

Επιπλέον, στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά) οι κύστεις μπορεί να έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά και επομένως συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους. Οι περισσότερες κύστεις σήμερα μπορούν να αφαιρεθούν μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Τα οφέλη της λαπαροσκόπησης περιλαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο, γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα ινομυώματα είναι σχεδόν πάντοτε καλοήθεις όγκοι που προκύπτουν από το στρώμα των μυών της μήτρας. Ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος τους, μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα όπως πόνο, βαριά ή ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, συμπτώματα στειρότητας ή πίεσης. Για τα ινομυώματα που δεν είναι κατάλληλα για υστεροσκοπική εκτομή είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομία για να αφαιρεθούν.

Η ενδομητρίωση αφορά τη παρουσία ενδομητρικού ιστού εκτός της ενδομητρικής κοιλότητα. Είναι παρούσα στο 10% περίπου των γυναικών παγκοσμίως. Η παρουσία ενδομητρίωσης σχετίζεται με δυσμηνόρροια, δυσπαρεύνια (επώδυνο σεξ) και στειρότητα μεταξύ άλλων. Εάν η φαρμακευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αποτύχει ή εάν η γυναίκα θέλει μια οριστική απάντηση σχετικά με τα συμπτώματά της, τότε απαιτείται λαπαροσκόπηση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να γίνει θεραπεία της νόσου.

Αυτό σημαίνει την χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων για διάφορους λόγους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις η επέμβαση αυτή μπορεί να εκτελεστεί λαπαροσκοπικά και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάρρωση είναι ταχύτατη (day case surgery)

Προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά, χλαμυδιακές λοιμώξεις κ.λπ. μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό ενδοκοιλιακών συμφύσεων. Στις αρκετές περιπτώσεις αυτές είναι ασυμπτωματικές, αλλά ενίοτε μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως τοπικό πόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συμφύσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

H Ολική υστερεκτομή με εξαρτηματεκτομή αφορά τη χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ινομυωμάτων, ανθεκτικού πυελικού πόνου, μηνορραγίας, ανθεκτικού συνδρόμου προεμμηνορρησιακής τάσης, υπερπλασίας του ενδομητρίου με άτυπία, καρκίνου του ενδομητρίου και πολλών άλλων. Μεσω της λαπαροσκόπικής χειρουργικής μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από μία ώρα και η ασθενής τυπικά αναρρώνει ταχύτατα.

Η έκτοπη κύηση ορίζεται ως μια εγκυμοσύνη που εμφυτεύεται εκτός της μήτρας και συχνότερα στις σάλπιγγες. Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται σε περίπου 1% των κυήσεων. Με τη σωστή και έγκαιρη χρήση της υπερηχογραφίας, η μεγάλη πλειοψηφία των έκτοπων κυήσεων διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται χωρίς προβλήματα. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, φαρμακευτική ή χειρουργική.

Ο πυελικός πόνος είναι μια κοινή πάθηση, εάν είναι περιστασιακός και σποραδικός  δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα αλλά όταν γίνει χρόνιος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Ο πυελικός πόνος έχει πολλές και διαφορετικές αιτίες και ορισμένες από αυτές είναι γυναικολογικής προέλευσης. Εάν γίνει διάγνωση «ανθεκτικού» χρόνιου πόνου, τότε μπορεί να χρειαστεί λαπαροσκόπηση για να γίνει διάγνωση και θεραπεία ταυτόχρονα.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1:10 ζευγάρια παγκοσμίως. Η λαπαροσκόπηση παρότι δεν θεωρείται έξέταση ρουτίνας, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων παθήσεων που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας (για παράδειγμα, ένας συνδυασμός ελέγχου της  βατότητας των σαλπίγγων, λύσης συμφύσεων ή/και θεραπείας της ενδομητρίωσης).

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για τις γυναίκες σήμερα όσον αφορά την αντισύλληψη. Οι περισσότερες από αυτές είναι μη επεμβατικές και αναστρέψιμες. Η λαπαροσκοπική απολίνωση (διατομή) των σαλπίγγων ή ο αποκελισμός τους με «κλιπ» θεωρείται ασφαλής αλλά μόνιμη μορφή αντισύλληψης. Λόγω αυτού θα πρέπει να θεωρείται μόνο μετά από ώριμη σκέψη και μόνο για τις γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να επιχειρηθεί αναστροφή χειρουργικά απολινωμένων σαλπίγγων με σκοπό την επαναφορά της λειτουργικότητά τους. Σε εξειδικευμένα χέρια και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα.